Почистване на петна от кафе - Успешно почистване на петна от кафе се постига, като се приготви разтвор от 3 части сапунена вода и 1 част спирт. Ако водата е твърда, се прибавя малко готварска сол за омекотяване.
За да почистим пожълтелите прибори, използваме смес от 1/2 чаша белина, 1/4 чаша сода за хляб и 4 чаши топла вода. Трябва да престои поне 10 мин. преди употреба.
Кулинарни термини
БЛАНШИРАНЕ - това е топлинна обработка при която даден продукт се потапя за кратко в кипяща вода,а след това веднага се охлажда в студена вода с лед.Подходяща е за свежи зеленчуци.
ДЕГЛАСИРАНЕ - разтваряне на остатъците от съда в който е правена запръжка.То става с вино,коняк или бульон.
ЗАДУШАВАНЕ - топлинна обработка,която се осъществява задължително под капак.Долива се малко,вода или бульон при което се образува пара и така продукта достига кулинарна готовност
СОТИРАНЕ -пържене за кратко в малко мазнина
МАРИНОВАНЕ - обработка с която се цели продуктите да омекнат и да се ароматизират
ФИЛЕТИРАНЕ - отделяне на филето при различните меса
ПОШИРАНЕ - варене на даден продукт без кипване.Подходяшо за различните риби и зеленчуци
ЗАСТРОЙКА - чрез нея се получава плътност при супите и сосовете.Използва се брашно,прясно мляко,кисело мляко,яйца
ТАБЛИРАНЕ - разнасянето на гъст захарен сироп с дървена лопатка,при което сиропа се пресича и образува фондан
ТУНКВАНЕ-потапяне на пасти,бисквити и други в разтопен шоколад,фондан или друга глазура
ГАРНИРАНЕ - украсяване с помоща на шприц и други помагала
Използвайте съдове от стъкло, порцелан, керамика, устойчива на висока температура пластмаса, хартия.
За да проверите дали даден съд става за приготвяне на ястия в микровълновата фурна, го оставете за по-малко от минута в печката. Ако след това може да се държи спокойно с ръка – той е подходящ и може да го използвате.
Ако затопляте ястия или напитки в буркани или шишета, преди това ги отворете.
Ако размразявате кайма, отделяйте периодично размразената част.
За да почистите микровълновата фурна добре, не е необходимо да използвате препарати. Затоплете 1 л вода в открит съд и след това я забършете.
1.за да стане хубав бульон месото се залива със студена вода,а зеленчуците с гореща
2. Зеленчуците се прибавят последователно,в зависимост от необходимостта за сваряването им
3. Морковите ,целината и корените магданоз се слагат в началото на готвенето
4.Солта се прибавя накрая на варенето,иначе извлича част от полезните съставки
5.Подправките се слагат 10 минути преди супата да е готова
6.Подправките са :бобена чорба - джоджен
леща - чубрица
агнешка супа - джоджен,черен пипер
рибена чорба - девисил
7. Могат да се правят студена и топла застройка
- най-често се употребява топлата застройка,а именно към разбитите с мляко яйца се прибавя препечено брашно,докато се получи гладка каша, а след това се налива малко бульон.След това се прибавя на тънка струйка при непрекъснато бъркане