Мозъкът се сварява в подсолена вода. След като изстине, се нарязва на тънки филийки. Лукът се почиства и се нарязва на ивици. Пиперките се опичат, обелват се, почистват се и се нарязват също на тънки ивици. В половината от сгорещеното масло се задушават лукът и пиперките. След като омекнат, се прибавя половината сметана, разбита предварително с яйцата и лютеницата. Получената смес се изсипва в подходящ съд и върху нея се нареждат филийките мозък.
Към врящия бульон от мозъка се прибавя брашното, предварително размито в малко студена вода; сосът се сгъстява, след което се добавя част от сметаната. Към сгъстения сос се прибавя сокът от лимоните, разбърква се добре и се отстранява от огъня. Картофите се сваряват обелени, но цели, в подсолена вода. След това се отцеждат от водата и заедно с останалото масло и сметана се правят на пюре. Предястието се сервира, като сместа с мозъка се оформя в средата на чинията, а отстрани се сипват картофеното пюре и сосът.