за блата:
* 1 ч.ч. захар
* 5 яйца
* 3 с.л. (30 мл) прясно мляко
* 1 ч.ч. бадеми ( може и орехи)
* 50 г какао
* 3 ч.л. (15 г) нескафе
* 25 г нишесте или брашно
За пълнежа:
* 200 г конфитюр от ягоди
* 4 с.л. (40 мл) ром
За крема:
* 250 г масло
* 100 г пудра захар
* 3 бр. яйца (или 250 гр извара)
* 150 г течен шоколад
* 4 с.л. (40 мл) ром
Приготвяне на блата: Жълтъците се разделят от белтъците. Разбиват се на крем със 100 г захар и прясното мляко. Белтъците се разбиват с останалата захар на сняг и се прибавят към жълтъците. Смесват се бадемите (орехите, фъстъци, смлени на по-едричко), какаото, кафето и нишестето и също се прибавят към жълтъците. Сместа се разбърква леко и се изсипва в намаслена тефлонова кексова форма и се пече около 45 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
Блатът се изважда от формата и се оставя върху решетка да изстине.
След това се изрязва във формата на 8 лъчева звезда и в хоризонтал се нарязва на 3 отделни блата.
Приготвяне на пълнежа: Конфитюрът се разбърква с рома и с получената смес се пълни звездата.
Приготвяне на крема: Размекнатото масло се разбива с пудрата захар. Прибавят се яйцата, течния шоколад и рома. Всичко това се разбива добре и с едната част от крема се намазва тортата отстрани, а с останалата част с шприц с кръгъл отвор се правят ленти отгоре върху звездата.
Украсява се по желание.