за тестото:
за захарната глазура:
още:
Загрейте меда с 375 мл вода и маслото, после леко ги изстудете и добавете яйцата. Смесете лимоновата кора и канелата с какаото, солта, ръженото и пшениченото брашно. Налейте меда с яйцата при брашното и замесете тесто (най-добре е да използвате миксер). Добавете рома. Измесете добре тестото, придайте му форма на топка, завийте го в полиетиленово фолио и го оставете минимум 1 ден в хладилника.
Изработете от дебел картон шаблони на детайлите на къщичката. Върху посипана с брашно плоскост разточете тестото на кора с дебелина 1/2 см.
По шаблоните изрежете детайлите на къщичката. Прозорците изрежете и разполовете, така че да се получат капаци. За оградка на къщичката изрежете лента с ширина 2,5 см и произволна дължина.
Останалото тесто премесете още веднъж и го разточете на квадрат с размери, които да са най-малко 30 х 30 см - върху него ще монтирате къщичката. Освен това можете да изрежете елхички с височина 8,10 и 12 см.
Покрийте тава с пергаментова хартия и наредете отгоре изрязаните детайли. Изпечете ги при 180 градуса за около 20 мин. Малките детайли -вратата, капаците, комина и оградата, трябва да извадите от фурната след 10 мин. Оставете всичко да изстине.
Най-добре е да сглобите къщичката на следващия ден. Ако искате тя да издържи по-дълго време, подсилете тестените детайли със съответните им шаблони, като ги залепите от вътрешната страна чрез захарна глазура или яйчен белтък.
Най-напред сглобете четирите стени на къщичката. Пригответе глазурата, намажете добре с нея всички страни на детайлите за покрива и внимателно ги поставете върху стените.
Сглобете комина и го закрепете на мястото му. Захарният памук ще ви послужи за дим.
Капаците на прозорците украсете с различни бонбонки и ги залепете със захарна глазура. Края на покрива"обрамчете" обилно с глазура и посипете със захарни пръчици. Покрива украсете с бисквитки и бонбони. Прикрепете вратата.
За елхите разбийте яйчения белтък, добавете 150-175 г пудра захар и зелена боя. Покрийте елхите с тази глазура и ги поръсете със захарни пръчици. Като използвате отново глазурата, залепете върху поставката (квадратът 30 х 30 см) къщичката, елхичките и оградата.
Поръсете "земята" със "сняг" от пудра захар