за блатовете:
за глазура и пълнеж:
Блатовете
Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете тавичка с диаметър 23 см, като поръсите леко и с брашно.
Натрошете шоколада на малки парченца и го разтопете на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците. Разбъркайте белтъците с половината захар до твърд сняг. В отделна купа разбъркайте за 1 минута с електрически миксер жълтъците с останалата захар. Добавете лъжичка по лъжичка олиото като разбърквате добре докато то се поеме напълно. Добавете разтопения шоколад и разбъркайте добре. Прехвърлете внимателно при белтъците.
Разбъркайте пресятото брашно с бакпулвера и ванилията. Добавете внимателно лъжица по лъжица към яйчната смес и разбъркайте добре до получаването на еднородна смес. Прехвърлете в тавичката и печете на 180 градуса не повече от 45-60 минути докато клечката за проба излезе чиста.
Оставете да изстине в тавичката като е добре да престои поне 1 час в хладилник преди да разрежете блата. Когато е напълно изстинала махнете горния хрупкав слой и разрежете на половина.
Глазура и пълнеж:
С половината сладко намажете между двата блата. С останалото намажете тортата отгоре и отстрани. За най-добър резултат е добре да опаковате във фолио и тортата да престои 1-3 дни в хладилника преди да намажете с шоколад и да консумирате.
Шоколадът се натрошава на парченца и заедно с маслото се разтапя на водна баня.
Оставя се да изстине на стайна температура и с него се намазва тортата. После тя се връща в хладилника, за да стегне глазурата.