за блата:
за кувертюра:
Загрейте фурната до 180 градуса. Застелете с хартия за печене и намазнете тавичка с диаметър 25 см. Имайте предвид че при печенето блатът ще бухне с около 7,5 см и после ще спадне. Ако тавичката ви е с височина по-ниска от 8-10 см и широчина под 25 см използвайте две тавички. Накълцайте шоколада на малки парчета и заедно с маслото разтопете на водна баня. Разбиите хубаво яйцата със захарта, смесете с брашното, какаото, бакпулвера и ванилията. Бавно смесете с шоколадовата смес със заквасената сметана. Печете на 180 градуса докато пробата за готовност излезе чиста, около 50 минути. Оставете напълно да изстине. Когато блата достигне стайна температура, сложете го в хладилника за поне 30 минути преди да извадите от тавата. Премахнете горния хрупка слой и разрежете на половина, за да се получат два блата.
За заливката загрейте сметаната в тенджарка. Махнете от котлона и добавете накълцания на дребно шоколад, като непрекъснато бъркате. Разбърквайте докато получите гладка еднородна смес и оставете да изстине докато се посгъсти. 1/3 от сместа намажете между блатовете, 1/3 отгоре и 1/3 отстрани. Пъхнете в хладилника поне за 1 час, за да стегне. Сервира се със стайна температиру. Може ако искате да добавите 3 с.л. ром към шоколадово-маслената текстура. Може да декорирате по желание, например с накълцани ядки.