Избирате си тиква с размери подходящи да изпечете тиквата цяла във фурната и възможно по-разлята, за да се опече добре. Отрязвате капаче отгоре и издълбавате тиквата от месестата част (може да я използате да направете тиквеник).
Пълните тиквата с нарязани на парчета плодове - ябълки, круша, грозде, киви, дюля, банан, ананас, по възможност различни цветове и вкусове, нарязани орехи, 3-4 с.л. мед, канела на вкус, 2 кутии обикновен локум. Може и малко коняк за аромат
Пълните тиквата догоре с тази вкусна плодова вода, доливате малко вода и захлупвате с капачето.
Слагате тиквата в тава, в която наливате 2 пръста вода и печете до готовност във фурната на 200 градуса.
При сервирането режете като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.