Енциклопедия на подправките

Л

Лавандула
Lavandula angustifolia Mill.
Това красиво маслодайно растение. което у нас расте най-вече в подбалканските полета, често влиза в домовете ни за да ароматизира дрехите в гардероба и до не допуска
вътре молците. Някои кулинари обаче използват с успех лавандулата и за ароматизиране на някои десерти. Тази традиция идва от френската област Прованс, където лавандулата
е сред основните промишлени култури. Провансалската кухня е богата на миризми и оригинални съчетания на продуктите. Ако обичате хубавия, но силен дъх на
лавандула, експериментирайте по провансалски. Изсушените стръкове лавандула се оронват и като подправка се използват лилавите цветчета. Някои хора слагат в билковия
си чай по 2-3 от тях.

 


Латинка
Tropaeolum majus L.
Родината на това едногодишно тревисто растение е Южна Америка, а
като подправка се използва от незапомнени времена. Има парлив вкус и специфичен аомат. В кулинарията се използват листата, стеблата и зелените плодове. В
средноевропейските кухни и в района на Кавказ с латинка (без цветовете)
се подправят гозби от месо или зеленчуци, майонези. Зелените плодове се
мариноват с оцет и копър и с тях се украсяват студени ястия. Цветовете
служат за украса на салати и майонези.

 


Лимонова трева
Cymbopogon citratus [DC]
Stapf
Лимоновата трева е една от най- използваните подправки в тайландската кухня. Придава
лимонов вкус и аромат на ястията, но без да придава типичния за лимона
кисел вкус. Ситно нарязана, може да се консумира в суров вид, а нарязана
на едри парчета се използва само да придаде аромат (те се изваждат след като ястието е готово). Лимоновата трева се използва като добавка в къри пастите, а в суха на прах се използва за напитки.
Лимоновата кора на прах е отличен заместител на прясната, но я използвайте пестеливо – 1 ч.л. прах замества 1 стрък прясна трева.
Ако не разполагате с лимоновата трева може да я заместите с настъргана
лимонова кора (кората на 1 лимон = 1 стрък лимонова трева)